Hulp bij aankoop van een vintage horloge

Bij de aankoop van een vintage horloge zijn er bepaalde dingen waar u op moet letten om ervoor te zorgen dat uw horloge origineel en volledig functioneel is en dat er geen andere problemen zijn. In dit artikel geef ik je tips en leg ik uit waar je op moet letten bij het kopen van een vintage horloge.
Je leest meer over

Koop geen horloge zonder onderzoek

Dit lijkt vrij logisch, en eerlijk gezegd is het dat ook. Er zijn echter nog steeds veel mensen die zich laten misleiden door vintage horloges die niet origineel zijn of niet werken. Vintage horloges zijn meestal waardevol omdat ze zeldzaam zijn en niet meer geproduceerd worden, wat betekent dat het aanbod beperkt is. Wanneer uw horloge onderdelen heeft die niet origineel zijn, of onderdelen die slecht zijn gepolijst, kan het erg slecht zijn voor de waarde van het horloge. U kunt het best altijd een horloge onderzoeken voordat u het koopt, en het horloge dat u wilt kopen vergelijken. Er zijn een paar dingen die soms problematisch zijn met vintage horloges, ik heb de meest voorkomende problemen op een rijtje gezet.

De wijzerplaat

De wijzerplaat is waarschijnlijk het belangrijkste om te controleren bij de aankoop van een vintage horloge. Er zijn duidelijk vervalste vintage horloges, maar veel van de vintage horloges die niet volledig origineel zijn zijn op zijn minst gedeeltelijk periode-correct, ze zijn vaak voorzien van “remade” wijzerplaten, wat betekent dat de wijzerplaat is overgeschilderd om er hetzelfde uit te zien als de originele wijzerplaat. Deze wijzerplaten kunnen er in principe goed uitzien, ze lijken vaak zo goed als nieuw. Desalniettemin vermindert een overgeschilderde wijzerplaat de waarde van een horloge sterk, sommige verzamelaars zullen een horloge met een overgeschilderde wijzerplaat ronduit weigeren te kopen omdat ze het niet als origineel beschouwen. U kunt controleren of een wijzerplaat opnieuw geverfd is door de wijzerplaat nauwkeurig te vergelijken met foto’s online. Het kan moeilijk zijn om de letters of het logo op de wijzerplaat exact te kopiëren, daarom zijn dit goede plaatsen om te beginnen met het controleren van de wijzerplaat. Bovendien zien overgeschilderde wijzerplaten er bijna altijd gloednieuw uit, wat verdacht kan zijn als een horloge enkele tientallen jaren oud is. Dus, als je een schijnbaar gloednieuwe wijzerplaat op een vintage horloge ziet, moet je voorzichtig zijn en dubbelchecken. Er zijn natuurlijk horloges met wijzerplaten die nog steeds in prachtige staat zijn, maar hou er rekening mee dat sommigen overgeschilderd zijn.
Een Omega Seamaster met een opnieuw opgemaakte wijzerplaat.

De wijzers & lume

Lume is een geweldige uitvinding voor horloges, het stelt je in staat om de tijd te lezen als het donker is. Helaas is lume een van de snelst ouder wordende onderdelen van een horloge. Vooral oudere soorten lume zijn kwetsbaar voor veroudering, lume op vintage horloges brokkelt vaak af als het ouder wordt. Dit betekent dat veel vintage horloges met lume zijn gerepareerd, of de wijzers zijn verwisseld. U kunt dit controleren door te kijken of de lume zeer helder en wit is, wat bijna onmogelijk is op vintage horloges. Verder kunt u de lume op de wijzers vergelijken met de wijzerplaat, deze zou van dezelfde kleur moeten zijn.

De kroon

De kroon is een ander onderdeel dat soms niet origineel is aan vintage horloges. Deze horloges bestaan vaak al vele decennia en hebben als zodanig een paar horlogemakers in hun leven gezien. Veel horlogemakers gebruiken geen originele kronen bij het vervangen van de kroon van een horloge vanwege de hogere kosten. Controleer altijd of de kroon op het horloge dat u koopt origineel is. Soms is het erg eenvoudig te controleren als de kroon niet gesigneerd is en dat wel zou moeten zijn.

Andere onderdelen van het horloge

Naast de eerder genoemde onderdelen zijn er natuurlijk nog andere onderdelen die u moet controleren bij het kopen van een vintage horloge. Het belangrijkste onderdeel van het horloge om de algehele authenticiteit vast te stellen is het uurwerk van het horloge. Dit deel van het horloge is het moeilijkst na te maken, en als zodanig moet u het uurwerk altijd controleren om de authenticiteit te bepalen als dat mogelijk is. Bovendien zijn horloges vaak voorzien van niet originele datumschijven en stalen banden. Het is aan te raden om altijd voorzichtig zijn met verkopers die aangeven dat de stalen band origineel is, want het is moeilijk te controleren. U kunt het serienummer indien mogelijk controleren om de echtheid te bepalen.

Smoothseconds zal binnenkort een vintage horlogemarktplaats hebben.
Laat uw e-mail achter om op de hoogte te worden gesteld als we live gaan!

Vraag experts over uw horloge

Een goede vervalsing of imitatie kan bijna onherkenbaar, of in ieder geval heel moeilijk te herkennen als je niet weet wat je zoekt. Gelukkig leven we in een digitaal tijdperk, kennis is altijd binnen handbereik. Het kan nooit kwaad om het horloge dat je wilt kopen online te plaatsen en de mening van mensen te vragen, er zijn meer dan genoeg mensen met de kennis die je zoekt en ze zijn vaak bereid om je te helpen. Als u experts om advies vraagt, kunnen ze misschien de dingen zien die u hebt gemist. Online advies vragen is ideaal, en in de meeste scenario’s is dat genoeg. Echter, als je de mogelijkheid hebt, met name wanneer je een zeldzaam/duur horloge koopt, is het altijd aan te raden om naar een echte horlogemaker te gaan om de authenticiteit en originaliteit van het horloge te verifiëren.

Als het te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook.

Je zou kunnen denken dat je de deal van de eeuw hebt gevonden, het goedkoopste horloge dat beschikbaar is en allemaal origineel. De kans is groot dat als het te mooi lijkt om waar te zijn, het waarschijnlijk ook zo is. Als je een horloge hebt gevonden voor een geweldige prijs moet je extra voorzichtig zijn, en de bovengenoemde punten over het controleren van het horloge zijn nog belangrijker.

Wees voorzichtig met gepolijste horloges

Vintage horloges hebben een lang leven achter de rug, ze zijn vaak bekrast en gehavend en hebben zichtbare tekenen van slijtage. Daarom zijn sommige vintage horloges gepolijst, waarbij de krassen zijn verwijderd, waardoor het horloge er zo goed als nieuw uitziet. Het polijsten van een horloge is niet perse slecht, maar het kan wel slecht zijn voor de waarde van het horloge. Sommige horloges zijn veel gepolijst, waardoor het originele ontwerp en de scherpte van de horlogekast verwijderd zijn. Kortom, als je een vintage horloge ziet met een kastje dat er gloednieuw uitziet, is de kans groot dat het gepolijst is. Dit hoeft geen dealbreaker te zijn, maar je moet je wel bewust zijn van een mogelijk negatief effect op de waarde, vooral als het veel of slecht is gepolijst.

Koop de verkoper

Niet iedereen kan een expert zijn op het gebied van vintage horloges. Als u op zoek bent naar een kwalitatief hoogstaand vintage horloge dat allemaal origineel is, en u bent bereid om daarvoor te betalen, dan moet u op zoek gaan naar een betrouwbare verkoper. Als u een gerenommeerde online verkoper met veel recensies en geschiedenis vindt, zullen ze zeker hun horloges controleren om hun reputatie te beschermen. Deze verkopers zijn vaak duurder dan particuliere verkopers, maar u kunt er zeker van zijn dat u een kwaliteitsproduct koopt.
Dit zou je interessant kunnen vinden

“Het horloge is onderhouden”

Horloges hebben om de paar jaar onderhoud nodig, en daarom is het geweldig als een horloge recentelijk is onderhouden. Verkopers zijn zich hiervan bewust, en een verdachte hoeveelheid horloges die te koop zijn, zijn de laatste tijd toevallig onderhouden. Het is aan te raden zulke claims met een korreltje zout te nemen, soms klopt het niet en u moet verwachten dat u het horloge zelf moet laten onderhouden. Goedkopere horloges hebben dit probleem vaker, het is vaak economisch niet logisch om zo’n horloge te laten onderhouden voor dezelfde prijs als het horloge zelf.

Let op de grootte van het horloge

Er is niets mis met een kleiner horloge, sterker nog, ik ben groot fan van horloges tussen 35-39mm groot. Echter, vintage horloges zijn vaak kleiner dan de moderne horloges. Sommige verkopers vermelden de grootte van het horloge niet, dit zou een slecht teken kunnen zijn omdat het horloge zo klein kan zijn als 30-32mm, wat voor veel mannen een dealbreaker is. Dus, wanneer u een vintage horloge koopt, let dan op de grootte van het horloge, omdat het kan afwijken van wat u gewend bent.

Betaal niet te veel voor de doos en de papieren

Veel horloges worden verkocht met doos en papieren, en vaak is er een premie als het horloge wordt geleverd met doos en papieren. Echter, doos en papieren zijn de makkelijkst te vervalsen onderdelen van het horloge. Er zijn genoeg voorbeelden van mensen die hun horloge verkopen, vervolgens verschijnt het horloge later online, zogenaamd met doos en papieren. Wees voorzichtig met het betalen van een premie voor de doos en papieren, het is leuk om te hebben, maar betaal niet te veel voor de doos en papieren, en onderzoek ze zorgvuldig voordat u er te veel voor betaald.

Controleer of uw horloge goud of verchroomd is

Er zijn veel gouden vintage horloges, maar goud is duur. Daarom zijn veel vintage horloges niet van massief goud, maar hebben ze een gouden laag om ze goud te laten lijken. Dat is niet per se slecht, je kan de gewenste goud-look krijgen voor een lagere prijs. Het probleem met zulke goudlagen is echter dat het kan slijten. Als je krassen op je horloge hebt, kan het staal onder de goudlaag verschijnen, dit valt erg op tussen het goud van de rest van het horloge. U ziet vaak dat de goudlaag is versleten bij de lugs van horloges of bij de kroon. Sommige verkopers maken foto’s om te verbergen dat de goudlaag slijtage heeft, het is aan te raden om hierop te letten. U moet altijd extra voorzichtig zijn met vergulde horloges, want de goudlaag kan ook wegslijten in de tijd dat u het heeft, als u een diepe kras maakt zal het veel opvallender zijn.

Controleer of de verkoper het horloge daadwerkelijk heeft

Als u een horloge koopt van een verkoper waar u aan twijfelt is het aan te raden om te controleren of de verkoper het horloge daadwerkelijk heeft. U kunt de verkoper vragen om een of twee foto’s te maken met de wijzers op een ongebruikelijke tijd, bijvoorbeeld 13 over 5. De kans is klein dat de verkoper een foto van een horloge heeft met de tijd die precies op die tijd is ingesteld, u kunt op deze manier controleren of de verkoper het horloge daadwerkelijk bezit.

Als eerste op de hoogte zijn van nieuw vintage horloge aanbod en blogs?