Rolex Daytona, de geschiedenis van het horloge

J***e
3 september 2020

De Rolex Daytona is misschien wel het beroemdste en meest herkenbare horloge dat ooit heeft bestaan. De iconische chronograaf van Rolex is al meer dan 50 jaar een belangrijk onderdeel van de horloge-industrie. Het duurste vintage horloge dat ooit is verkocht was de Paul Newman Daytona, die in 2017 voor meer dan 17 miljoen dollar werd geveild.

De Paul Newman Daytona, afbeelding van Forbes.

 

De Rolex Daytona heeft in zijn 50 jarige bestaan natuurlijk veranderingen ondergaan, de belangrijkste aspecten van het ontwerp zijn echter onveranderd gebleven. Een vroege Daytona is net zo herkenbaar als een exemplaar dat dit jaar is geproduceerd. Het Daytona-design is door de jaren heen vergelijkbaar gebleven waardoor oude modellen nog steeds de gave uitstraling hebben die ze 50 jaar geleden zo po

De Rolex Daytona race

De Rolex Daytona is vernoemd naar autoraces die werden gehouden op Daytona beach in Florida, een van de meest succesvolle coureurs die op Daytona beach reed droeg altijd een rolex, en schreef in 1931 een bedankbrief aan Rolex om het bedrijf te vertellen hoezeer hij onder de indruk was van de duurzaamheid van hun horloges.

Uiteindelijk werd Rolex in 1962 de officiële tijdwaarnemer van Daytona, een jaar het merk de Cosmograph Reference 6239 uitbracht, de voorloper van de Daytona. Rolex gaf dit model de bijnaam Daytona om de samenwerking van het merk met de Daytona race te benadrukken. Uiteindelijk werd in 1962 het woord Daytona op de wijzerplaat gedrukt, wat leidde tot het eerste officiële Rolex Daytona horloge.

De Daytona’s grootste ”claim to fame” is waarschijnlijk de connectie met Paul Newman, een beroemd acteur maar ook succesvol autocoureur. Newman was een grote fan van de Daytona, en als beroemd acteur en coureur werd het horloge al snel nauw met hem verbonden, in de jaren ’80 begonnen verzamelaars bepaalde rolex Daytona referenties ”Paul Newman Daytona’s” te noemen.

De evolutie naar de moderne Daytona

De volgende grote evolutie voor de Rolex Daytona was toen Rolex in 1988 begon met het uitrusten van het horloge met kaliber 4030, wat eigenlijk een Zenith El Primero uurwerk was, hierdoor het horloge werd getransformeerd van een handopwinder naar automatisch. Het doet Rolex geen recht om te zeggen dat ze het uurwerk gewoon hebben aangepast, ze hebben ongeveer 200 wijzigingen in het uurwerk aangebracht, dus ze hebben het uurwerk zeker grondig aangepast om het echt tot hun eigen uurwerk te maken.

Daytona

In 2000 stopte rolex met het gebruik van het Zenith El Primero uurwerk als basiskaliber en introduceerde de eerste daytona met een eigen uuwerk. Het uurwerk, kaliber 4130, wordt nog steeds gebruikt in de moderne Daytona’s. In 2016 vierde de Rolex Daytona zijn 50e verjaardag, wat betekent dat het nu al meer dan een halve eeuw een van de meest herkenbare horloges ter wereld is, zonder dat het einde in zicht is. De Rolex Daytona is waarschijnlijk een van de beste allround vintage horloges die je kunt kopen, het is van een groot gerenommeerd merk, heeft een uitstraling die nog steeds bij de mode past en brengt vooral veel erfgoed en een geweldig verhaal met zich mee.

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Als eerste op de hoogte zijn van nieuw vintage horloge aanbod en blogs?