Audemars Piguet Vacheron Constantin Patek Philippe

De holy trinity: Audemars Piguet, Patek Philippe en Vacheron Constantin

J***e
18 januari 2021

Het kiezen van de beste horlogehuizen is geen makkelijke opgave. Zo is er wat te zeggen voor merken als Seiko, of het jongere Frederique Constant die ontzettend veel horloge bieden voor je geld. Daarnaast is het meest populaire luxe merk zonder twijfel Rolex. Men schat dat Rolex ruim een miljoen horloges produceert per jaar. Dat is meer dan vele andere luxemerken tezamen. Daarnaast zijn er moderne luxemerken zoals A. Lange & Söhne of Grönefeld. Anderzijds is er ook een nieuwe stroming ontstaan binnen de horlogewereld geleid door bijvoorbeeld Richard Mille en Hublot met andere designs.

Voor al deze merken valt wat te zeggen. Hoewel Richard Mille bijvoorbeeld niet mijn smaak is, is het overduidelijk dat het merk technische hoogstandjes produceert. Ook A. Lange & Söhne bijvoorbeeld zou een goede keuze zijn gezien de nagenoeg perfecte afwerking en klassieke designs van het merk. Al deze merken hebben echter bepaalde tekortkomingen waardoor ze toch geen plek verdienen in de holy trinity.

De beste drie horlogehuizen kenmerken zich namelijk door de productie van luxe en ingewikkelde horloges. Bovendien zijn al deze merken eeuwenoude Zwitserse merken die bekend staan om hun tradities en ambacht die zorgt voor geweldige horloges. Deze merken staan al decennia bovenaan de ladder van de horlogerie en zijn nog steeds onverminderd populair vanwege het vakmanschap dat elk van hun horloges vereist. Geen ander merk op deze lijst kan daar tegenop. Zo is A. Lange & Söhne een persoonlijk favoriet van mij. Dit merk is echter decennia van de kaart verdwenen en heeft daarom niet dezelfde reputatie en geschiedenis als de andere drie merken. Ook Rolex is een kanshebber voor velen. Echter, in mijn optiek staan de horloges van het merk toch een stapje beneden de beste drie gezien de afwerking en complexiteit van de horloges. Daarnaast bestaat Rolex ook aanzienlijk korter.

De reputatie van Audemars Piguet, Vacheron Constantin en Patek Philippe is dus gebaseerd op generaties van geweldige horloges, designs en uitvindingen. Zij staan al decennia centraal in de horlogewereld maar blijven toch innoveren. Bovendien zijn deze bedrijven (terecht) trots op het feit dat alle onderdelen nog steeds met de hand worden gemaakt of in ieder geval afgewerkt. Zelfs een piepklein onderdeel dat je nooit zult zien is bij deze merken geperfectioneerd met menselijke hand. Liefhebbers weten dit ook te waarderen, vintage horloges van deze merken behoren tot de duurste horloges ooit geveild. Met name vintage Patek Philippe is extreem gewild bij veilingen.

Vintage Patek Philippe

Patek Philippe is in 1839 opgericht, onder andere door Antoine Norbert de Patek. Enkele jaren later ontmoette de heer Patek Jean Adrien Philippe, in 1845 gingen zij verder onder de naam Patek Philippe. Al in 1851 had Patek Philippe het kleinste zakhorloge ooit ontwikkeld. in 1863 bracht het merk voor het eerst een horloge met een tourbillion uit. Bovendien kwam Patek Philippe in 1889 met het patent voor een perpetual calendar. Patek Philippe was in 1925 bovendien de eerste die de perpetual calendar in een polshorloge wist te verwerken.

Patek Philippe is vrij trouw gebleven aan haar geschiedenis. Een groot deel van de productie betreft nog steeds klassieke horloges, vaak met ingewikkelde kalender complicaties zoals de perpetual calendar. Daarnaast heeft Patek Philippe ook nog een immens populaire lijn sporthorloges aangevoerd door de Nautilus. Patek Philippe is dus zeker trouw gebleven aan het verleden maar heeft niet stilgestaan. De Nautilus is bijvoorbeeld al jarenlang bijna onmogelijk te verkrijgen vanwege extreme populariteit, tweedehands modellen zijn vaak tot wel twee keer zo duur als de oorspronkelijke verkoopprijs.

De Patek Philippe Nautilus was bovendien Patek Philippe’s reddende engel in de jaren 70. Tijdens de Quartz Crisis stond het rand aan de afgrond vanwege talloze goedkope Quartz horloges uit het oosten. Patek Philippe volgde het voorbeeld van Rolex en Audemars Piguet en begon met de productie van stalen sporthorloges die extreem populair bleken. Dit is nu ongeveer 50 jaar geleden en dat is nog niet veranderd.

Er is ondertussen een mooi gevarieerd aanbod aan vintage Patek Philippe horloges. Zo zijn vintage Patek Philippe Nautilus horloges redelijk modern ogende sporthorloges. Het design is bovendien tijdloos gebleken aangezien het uiterlijk van dit model in al die decennia nauwelijks is veranderd. Daarnaast heeft Patek Philippe ook nog een geweldig aanbod aan wat klassiekere horloges, bijvoorbeeld (relatief) simpele en goedkope dresswatches, zoals een vintage Calatrava. Ook zijn er horologische hoogtepunten met ingewikkelde complicaties, dit zijn wellicht goede keuzes als je overweegt te investeren in horloges.

– Een vintage Patek Philippe 2499 geveild door Philips voor $2.74 miljoen.

Vintage Audemars Piguet

Audemars Piguet werd in 1875 opgericht door de 23 jarige Jules Louis Audemars en de 21 jarige Edward Auguste Piguet. Tussen 1894 en 1899 hebben ze slechts 1208 horloges gemaakt echter deze horloges waren horologische meesterwerken met ongekende complicaties kwaliteit. Audemars Piguet is onder andere verantwoordelijk voor het eerste horloge met een minute repeater (een horloge dat de tijd net als een kerkklok kan aangeven met tijd). Daarnaast heeft Audemars Piguet ook het eerste horloge ontworpen met een uurwijzer die verspringt in plaats van verschuift. Ook waren ze in 1934 al de eerste met een ”skeleton” horloge waar je het uurwerk bij kan zien.

Een van de belangrijkste momenten in de geschiedenis van Audemars Piguet kwam echter tijdens de Quartz crisis. De Zwitserse horlogeindustrie stond aan de rand van de afgrond. Seiko’s quartz horloges waren zo goedkoop en precies dat men massaal overstapte. Veel horlogehuizen waren ten einde raad dus Audemars Piguet probeerde iets anders. Audemars Piguet schakelde de beroemde designer Gerald Genta in die de Royal Oak voor hen ontworp.

– Originele vintage Audemars Piguet Royal Oak ref. 5402 uit 1972.

De Royal Oak bleek een groot succes en stalen sporthorloges werden de norm. Andere merken volgden, ook Patek Philippe en Vacheron Constantin zag groot succes met stalen sporthorloges. Helaas is Audemars Piguet in mijn optiek de laatste jaren te afhankelijk geworden van de Royal Oak. Het merk had eerst ook klassieke horloges met complicaties zoals we gewend zijn van bijvoorbeeld Patek Philippe. De afgelopen jaren is dat steeds meer weggezakt. Gelukkig is dat de laatste jaren met de introductie van de code 11.59 weer enigzins teruggekomen.

Vintage Vacheron Constantin

Vacheron Constantin is het oudste merk van de holy trinity. Het merk stamt uit 1755. Vacheron Constantin zorgde er met technische uitvindingen in 1839 voor dat de horlogewereld industrialiseerde. Bovendien begon Vacheron Constantin in 1955 met het maken van extreem dunne polshorloges. Zij zijn dus degene die deze trend zijn begonnen.

Bring a Loupe: Five Special Vintage Vacheron Constantin Watches - HODINKEE
– Vintage Vacheron Constantin horloges.

Vacheron Constantin heeft nog een uitstekende verdeling tussen klassieke en sporthorloges. Voor sporthorloges is de Vacheron Constantin Overseas extreem geschikt.

Vacheron Constantin is op geen enkele manier minder dan Patek Philippe en Audemars Piguet. Vacheron Constantin is echter wel een minder bekend merk met kleinere productieaantallen. Als je op zoek bent naar een minder opvallend horloge dan past Vacheron Constantin wellicht beter bij je dan Audemars Piguet of Vacheron Constantin.

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Als eerste op de hoogte zijn van nieuw vintage horloge aanbod en blogs?