De eerste duiker van Seiko; de Seiko Silverwave.

Jedde
8 maart 2021
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest

Met de recente terugkeer van de Seiko 62MAS is er veel aandacht geweest voor vintage Seiko duikers. The Seiko 62MAS is een grote hit, dat is ook begrijpelijk. Het is een horloge met een tijdloos design maar met moderne techniek. Ook ik, als liefhebber van vintage, heb wel eens getwijfeld om er een te kopen. Misschien komt er ooit nog een. Met al deze aandacht voor vintage Seiko duikers valt het mij wel op dat de originele duiker van Seiko, de Seiko Silverwave, vaak wordt vergeet. In deze blog vertel ik je meer over de eerste duiker van Seiko.

-Seiko 62MAS heruitgave.

Seiko bracht zijn eerste duikhorloge uit in 1961. Vandaag de dag zouden we dit echter geen duikhorloge meer noemen; met het eerste duikhorloge van Seiko kon je namelijk niet duiken. De eerste Seiko duiker, de vintage Seiko Silverwave J12082 was namelijk waterdiep tot 50 meter. Zwemmen kon dus wel, vermoedelijk werd het daar ook veel voor gebruikt aangezien deze horloges vaak in (zeer) gebruikte staat voorkomen. Het horloge was toch echt een horloge bedoeld voor het water, ondanks de 50 meter waterdichtheid, het horloge had namelijk ook een interne (draaibare) bezel. De Seiko Silverwave was een primeur op veel gebieden. Het was de eerste duiker van Seiko, het was het eerste Seiko horloge met een intern draaibare bezel, het eerste horloge met het tsunami logo op de achterkant en Seiko’s eerste horloge met een schroefdeksel.

De Silverwave was dus echt de voorganger van de Seiko 62MAS, het eerste duikhorloge van Seiko waar je ook daadwerkelijk mee kon duiken. Het horloge is uiterst zeldzaam en een van de meer verzamelwaardige Seiko’s. Met name door de zeldzaamheid; exemplaren in goede staat zijn nog veel zeldzamer. Het horloge heeft bovendien een moderne maat van 37 millimeter inclusief grote kroon voor gebruiksvriendelijkheid tijdens het duiken. Het horloge is geproduceerd van 1961 tot 1964 met onder andere zwarte wijzerplaten en witte sunburst wijzerplaten. Het horloge is zelfs zo zeldzaam dat ik op het moment dat ik dit schrijf slechts 2 exemplaren online te koop kan vinden. Ze komen niet vaak langs en zijn daardoor ook wellicht wat minder bekend, behalve bij de echte Seiko verzamelaars.

In het horloge draait een Seikosha Seikomatic cal. 603 automatic. Het is een typische ”workhorse” uurwerk van Seiko met 20 jewels en 18,000 beats per hour. Het uurwerk is (met een andere naam) bovendien gebruikt voor de beroemde vintage Seiko 62MAS. Het horloge kwam oorspronkelijk ook met een originele stalen band, deze zijn nog te vinden maar deze zijn extra zeldzaam. Een handigheidje van het horloge is dat het horloge zogenaamde ”drilled lugs” heeft waar je makkelijk banden door kan verwisselen.

De Seiko Silverwave J12082 is de vergeten voorganger van de Seiko 62MAS. Het lijkt mij dat dit horloge op de lijst van elke Seiko verzamelaar zou moeten staan; ze zijn zeldzaam en worden steeds zeldzamer, zeker in goede staat. Bovendien is het een interessante mijlpaal in de geschiedenis van Seiko. Als je moeite hebt met een exemplaar vinden heb je wel geluk, een paar jaar daarna hebben ze een (zeer) vergelijkbaar horloge uitgebracht, de Seiko Silverwave 697990.

Seiko SilverWave
De Seiko Silverwave ref. 697990.

Deze versie van de Seiko Silverwave werd in 1964 gelanceerd als een iets voordelig alternatief voor het origineel. Hij was dan ook een maatje kleiner, 35,5 millimeter in plaats van 37. Bovendien was dit ”duikhorloge” nog minder waterdicht, hij kon slechts 30 meter onder water. Het voordeel van deze referentie is dat hij beter beschikbaar is. Duiken is sowieso niet aan te raden met een horloge van ruim 50 jaar oud dus de waterdichtheid doet er ook niet meer toe.

De Seiko Silverwave is één van de zeldzaamste modellen van Seiko met een unieke tijdloze uitstraling. Soms wordt de Silverwave overgeslagen door de populariteit van de 62MAS maar de Silverwave was in mijn optiek een nóg belangrijke mijlpaal voor Seiko dan de 62MAS. Als je vintage Seiko’s verzamelt kan deze eigenlijk niet ontbreken.

Lees verder

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Als eerste op de hoogte zijn van nieuw vintage horloge aanbod en blogs?