Evolutie van de vintage Omega Seamaster

J***e
1 februari 2021

De Omega Seamaster is vandaag de dag een bekend model dat onder andere wordt geassocieerd met James Bond. Dat was bij de eerste uitvoering natuurlijk nog niet zo. De eerste Seamaster dateert uit 1948 en werd uitgebracht vanwege het 100-jarige bestaan van Omega. Het is momenteel het oudste model in Omega’s huidige aanbod. De Seamaster was bedoeld voor gebruik in de stad, op het land en op het water. Het horloge was revolutionair vanwege rubberen pakkingen voor waterdichtheid. Deze technologie was destijds ontworpen voor het gebruik in onderzeeërs. Omega wist deze technologie te gebruiken voor haar horloges. in 1955 kwam er een duikrecord met de Omega Seamaster toen duiker Gordon McLean 62,5 meter diep dook in Australië met een Omega Seamaster.

The Complete History of the Omega Seamaster | The Loupe by TrueFacet
-Een van de eerste Omega Seamasters.

Deze Seamaster lijkt niet meer op de Seamaster van vandaag. Die is eerder geïnspireerd op de vintage Omega Seamaster 300. Dit was de eerste uitvoering die was bedoeld gebruik onder water. De eerste Omega Seamaster 300 kwam in 1957 uit toen Omega onder andere ook de Omega Speedmaster en Omega Railmaster uitbracht. 1957 was dus een belangrijk jaar voor Omega. Hoewel de naam wellicht anders doet vermoeden was de Omega Seamaster 300 tot 200 meter waterdicht.

Omega Sm300 BT
-Omega Seamaster 300

Welke soorten Omega Seamasters zijn er?

Er is dus een sterk contrast te vinden bij Vintage Omega’s. Enerzijds zijn er prachtige all-round dresswatches zoals het bovenste exemplaar. Daarnaast zijn er sportieve duikhorloges zoals de Omega Seamaster 300. Dit contrast bestaat tot vandaag de dag. De Omega Seamaster Aqua Terra lijn is een redelijk nette lijn van horloges. De Omega Seamaster Diver 300M is daarentegen overduidelijk een sportief duikhorloge. Voor een vintage sporthorloge ben je bij een Seamaster uit de jaren 80 en 90 aan het juiste adres. Zo heb ik zelf een Omega Seamaster ref. 25988000 gehad, een automatische chronograaf uit de jaren 90. Deze modellen zijn vaak te vinden voor minder dan 2000€.

87c648af2bceb66c8246f140dbe2d999dad351a2_2_422x500
-Omega Seamaster Ref 25988000.

De Omega Seamaster is vandaag de dag onder andere bekend vanwege de prominente rol in de James Bond films. Pierce Brosnan werd in 1995 de nieuwe James Bond en droeg een Omega Seamaster Professional Diver 300M Quartz. In veel van de James Bond films waar Brosnan in speelt heeft de helium release valve een andere functie, bijvoorbeeld een laser. Tegenwoordig speelt Omega handig in op deze band met James Bond. Er worden regelmatig speciale Omega modellen uitgebracht met een ode aan 007. Bijvoorbeeld de Seamaster hieronder met een wijzerplaat geïnspireerd door de intro van James Bond.

Omega Seamaster Diver 300M James Bond Limited Edition Set / Introducing,  Price
-Een ongebruikelijke 007 Seamaster Limited Edition.

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Als eerste op de hoogte zijn van nieuw vintage horloge aanbod en blogs?