Grand Seiko & King Seiko

J***e
30 november 2020

Grand Seiko & King Seiko zijn beide higher-end Seiko horloges. Seiko staat bij velen bekend als een van de grootste horlogemakers ter wereld en onderscheidt zich door fatsoenlijke horloges te produceren voor lage prijzen. Echter, Seiko was niet tevreden met deze positie in de jaren 1950, Seiko wilde ook high-end horloges produceren en misschien zelfs concurreren met de Zwitserse luxe horloge-industrie.

Wanneer zijn Grand Seiko & King Seiko ontstaan?

Om deel te nemen aan de high-end horlogemarkt splitste Seiko in 1959 twee van zijn fabrieken af tot zelfstandige entiteiten. Grand Seiko en King Seiko waren ontstaan, elk met een andere fabriek en een ander logo. Deze merken gingen met elkaar concurreren, Seiko geloofde dat dit zou leiden tot innovatie en inspiratie. In principe was het plan om de Zwitsers te verslaan door twee van hun eigen fabrieken tegen elkaar op te zetten. In het midden van de jaren 60 hadden beide merken zich ontwikkeld tot de merken die wij nu kennen met high-end vintage horloges met een kenmerkend design.

-King Seiko 44KS
-Grand Seiko 44GS

Beide merken zijn begonnen met sterk aangepaste Seiko-kalibers, deze kalibers hebben ze qua kwaliteit en precisie verbeterd. Beide werden geproduceerd als handopwinder en automaat. Grand Seiko en King Seiko staan bekend om hun vintage high-beat horloges, deze hebben een hogere beat-rate dan de meeste vintage horloges en zijn als zodanig nauwkeuriger en hebben een soepelere secondewijzer. Helaas is dit type uurwerk iets gevoeliger voor slijtage, omdat het in principe alles sneller doet dan andere uurwerken.

De zwitserse horlogewedstrijden

Koning Seiko en Grand Seiko namen beide deel aan de Zwitserse observatory chronometry trials, dit waren in principe horlogewedstrijden. De beste merken ter wereld vochten hier voor een felbegeerde eerste plaats. Grand Seiko en King Seiko hoopten de Zwitsers te verslaan bij het maken van precieze mechanische horloges. Eind jaren 60 bereikten ze dit. De Grand Seiko 44GS werd dat jaar gekozen als het meest precieze mechanische horloge van dat moment. Als zodanig kan worden gezegd dat Grand Seiko de wedstrijd tussen de twee fabrieken won. Beide merken bleven de jaren daarna zeer goed presteren in de trails, tot de trials begin jaren ’70 werden afgelast. Grand Seiko en King Seiko gingen nog een paar jaar door met de productie tot het midden van de jaren ’70, uiteindelijk dolven ze het onderspit in de Quartz-crisis.

Welke is beter, King Seiko of Grand Seiko?

King Seiko en Grand Seiko horloges zijn ongelooflijk gelijkaardig in zowel kwaliteit als ontwerp, met een paar kleine verschillen tussen hen. Grand Seiko horloges waren duurder in de tijd, en zijn nog steeds duurder. Als u op zoek bent naar een geweldige budget optie, zoek dan naar King Seiko. Als u de beste vintage Seiko op de markt wilt, ga dan voor Grand Seiko. Aan het begin van dit decennium maakte Grand Seiko een comeback en begon opnieuw horloges te produceren. Ze staan bekend om hun relatief goedkope luxe horloges die zijn voorzien van een afwerking die vergelijkbaar is met horloges die meerdere malen duurder zijn. Dit is vergelijkbaar met het belangrijkste pluspunt van Vintage Grand Seiko en King Seiko horloges, u krijgt een geweldig Japans ontwerp met ongeëvenaarde kwaliteit voor een redelijk betaalbare prijs.

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Als eerste op de hoogte zijn van nieuw vintage horloge aanbod en blogs?