Rolex-blog

Rolex is waarschijnlijk het bekendste horlogemerk dat er is. Het merk werd in 1905 opgericht door de Duitse ingenieur en zakenman Hans Wildorf. Rolex zou een betekenisloze naam zijn, maar sommigen zeggen dat het is afgeleid van de Franse woorden: horlogerie-exquise.

Rolex werd beroemd door zijn oyster-kast, dit was de eerste waterdichte (en schokbestendige) kast, uitgevonden in 1926. De meeste Rolex-modellen hebben nog steeds zo’n oyster-kast die waterbestendig is. Rolex staat bekend om zijn publiciteitsstunts, zoals iemand van Engeland naar Frankrijk laten zwemmen met een Rolex, om zijn waterbestendigheid te bewijzen. Later ontwierp Rolex een van zijn horloges om naar het diepste punt van de oceaan te gaan, ongeveer 11 kilometer naar beneden. In 1960 ging het horloge naar beneden met een onderzeeër, en het bleek zelfs op 11 kilometer diepte waterbestendig te zijn.

Na de verhuizing naar Genève in de tweede wereldoorlog begon Rolex zich te richten op het ontwerpen van high-end luxe horloges, ze werden beroemd om ontwerpen die tot op de dag van vandaag nog steeds de basis vormen van hun collectie, bijvoorbeeld de Datejust, Daytona en de Submariner. Elk van deze horlogefamilies is al meer dan 50 jaar achtereen in productie en ze vertonen geen tekenen van vertraging.

Dit is een lijst van de meest bekende Rolex-modellen:

Rolex Cellini
De Cellini is een typisch jurkenhorloge, het is meestal gemaakt van goud en het verschilt van de typische robuuste Rolex-stijl.

Rolex Oyster Perpetual
De Oyster Perpetual is een van de eenvoudigste horloges van Rolex, het is in wezen een no-date, eenvoudig horloge in de kenmerkende Rolex Oyster kast.

Rolex Airking
De Rolex Airking, is -zoals de naam al doet vermoeden- een eerbetoon aan luchtvaartpioniers. Het is een vrij eenvoudig horloge, vergelijkbaar met de Oyster Perpetual, maar met enkele ontwerpverschillen. Een vintage Rolex Airking is een vrij toegankelijke toegang tot de vintage horlogewereld, zeker als je bedenkt dat je een Rolex krijgt.

Rolex Explorer
De explorer is vergelijkbaar met de Airking, een eenvoudig stalen horloge dat is ontworpen met het oog op een specifiek publiek, in dit geval verkenners. Vintage Explorers zijn vrij eenvoudige maar coole horloges, die de kwaliteit bieden waar Rolex om bekend staat. De Vintage Rolex Explorer is een geweldige budgetpost voor vintage Rolex horloges.

Rolex Datejust
De datum is, zoals de naam al aangeeft, het belangrijkste kenmerk. De Datejust was eigenlijk het eerste polshorloge met een datum, die prominent wordt weergegeven met een vergrootglas.

Rolex Day Date
De Day Date is ongelofelijk gelijk aan de datum, behalve dan dat het een prominente dag-display heeft. Daarnaast verschilt het ook in het feit dat dit horloge alleen in edele metalen wordt geproduceerd, en als zodanig een stuk waardevoller is.

Rolex GMT-Master
Dit horloge is vergelijkbaar met de Submariner, met een groot datumvenster met een vergrootglas en een bezel die kan draaien. Het bepalende kenmerk van de GMT-Master is echter het feit dat het een draaibare bezel heeft met uurmarkeringen, om de tijd op meerdere plaatsen te kunnen zien.

Rolex Submariner
De Rolex Submariner is misschien wel het meest iconische Rolex-horloge, en misschien wel het horloge dat sommige mensen zich voorstellen als ze het woord horloge horen. Het is een duikhorloge, met een roterende bezel om de tijd onder water bij te houden. Bovendien wordt het geleverd met een opvallende datumaanduiding met het kenmerkende Rolex-loepglas.

Rolex Sea-Dweller
De Rolex Sea-Dweller is de grote broer van de Submariner, het is in wezen een Submariner die gebouwd is voor grotere diepten.

Rolex Yachtmaster
De Yachtmaster is een sporthorloge van Rolex dat voor het eerst werd geïntroduceerd in 1992. Het is qua functies vergelijkbaar met de Submariner maar heeft een ander ontwerp.

Rolex Daytona
De Daytona is een van de beroemdste Rolex-modellen, het duurste polshorloge dat ooit op de veiling is verkocht was een Rolex Daytona die toebehoorde aan Paul Newman. De Daytona is een chronograaf met een tachymeterbeugel om de snelheid te kunnen meten. De Daytona was bedoeld om te racen en is zelfs vernoemd naar de Daytona-races waaraan Paul Newman vaak deelnam.

Rolex Milgauss
De Rolex Milgauss is een ander horloge dat bedoeld is voor een specifiek publiek. De Milgauss is gemaakt voor de wetenschappelijke gemeenschap, het was het eerste horloge in zijn soort dat bestand was tegen magnetische velden tot 1000 gauss. In wezen is het horloge afgeschermd van magnetische velden om het uurwerk te beschermen.

Waarom wordt Rolex als statussymbool gezien?

Rolex horloges staan bekend als een statussymbool, omdat het een van de beroemdste horlogemerken is die er zijn en de horloges zijn allemaal uiterst herkenbaar, zelfs van een afstand. Bovendien is Rolex een van de drijvende krachten achter de vintage horlogemarkt. Rolex horloges hebben al decennialang een tijdloos ontwerp, waardoor vintage modellen zeer populair zijn, omdat ze vandaag de dag nog steeds draagbaar zijn, en zelfs sterk lijken op de moderne horloges. Bovendien is de kwaliteit van zowel vintage als moderne Rolex-horloges uitzonderlijk, waardoor de meeste vintage modellen nog steeds in goede staat zijn.

Rolex in de Quartz-revolutie

Rolex speelde een belangrijke rol in de Quartz-revolutie en de jaren daarna hadden de meeste horlogemerken het moeilijk omdat hun hele bedrijfsmodel gebaseerd was op het leveren van de hoogste kwaliteit bewegingen, vaak in overvloedige edelmetalen kisten om hun hoge prijzen te rechtvaardigen. Toen goedkope, uiterst nauwkeurige kwartshorloges rond het merendeel van de oude horlogehuizen worstelden. Rolex was een van de enige high-end luxe merken die niet worstelde, ze bleven stalen horloges produceren voor hoge prijzen. Rolex vroeg geen hoge prijs vanwege de nauwkeurigheid van hun horloges, of zelfs voor de metalen die ze gebruikten. In plaats daarvan gebruikte Rolex zijn merk als statussymbool, iets wat verder gaat dan technische specificaties of edelmetalen.

Later zijn meer horlogemerken Rolex gaan volgen. Audemars Piguet bracht de Royal Oak uit, Patek Philippe bracht de Nautilus uit, en met deze trend voor statussymboolhorloges, veel geproduceerd in staal, slaagde de Zwitserse horloge-industrie erin om weer op de been te komen.

Rolex als investering

Rolex horloges, zowel vintage als modern, staan bekend als gezonde investeringen. Door de beperkte productieaantallen en de vraag die de productie ver overstijgt, zijn de prijzen van Rolex-horloges al vele jaren consequent gestegen.

Verder is een interessant feit over Rolex dat velen niet weten dat Rolex eigendom is van de Hans Wilsdorf Stichting, de stichting ontvangt het grootste deel van de winst van het bedrijf en gebruikt het voor liefdadigheidsdoeleinden.

Als eerste op de hoogte zijn van nieuw vintage horloge aanbod en blogs?