Horlogemerk spotlight: Cartier

J***e
1 maart 2021

Cartier is een Frans bedrijf dat zich richt op allerlei luxegoederen. Zo ook luxehorloges. Cartier is in 1847 opgericht door Louis François Cartier in Parijs, het bedrijf bleef in de familie tot 1964. Momenteel is het onderdeel van de Switzerse Richemont Group. In 2018 bleek dat Cartier één van de honderd meest waardevolle merken ter wereld was. Cartier is bovendien bekend als de juwelier van koninklijke huizen. Cartier heeft geleverd aan de koninklijke huizen van Engeland, Spanje, Portugal en Rusland.

In 1904 klaagde de Braziliaanse piloot Alberto Santos-Dumont (bovenste foto) tegen zijn vriend Louis Cartier over het gebruik van zakhorloges tijdens het vliegen. Dit zou onbetrouwbaar en onhandig zijn. Cartier ontworp een polshorloge voor het vliegen, dit ”Santos” horloge was het eerste polshorloge voor mannen gemaakt door Cartier. De Cartier Santos is nog steeds een van de meest belangrijke horloges van het merk.

Cartier Santos Dumont 1575 'Platinum' - AMSTERDAM VINTAGE WATCHES
-De Cartier Santos is al decennia niet veel veranderd.

Een andere icoon van Cartier volgde kort daarna. De Cartier Tank werd in 1919 geïntroduceerd en is naar verluid geïnspireerd door de introductie van daadwerkelijke tanks in de eerste wereldoorlog. In die tijd gebruikte Cartier bovendien vaakuurwerken van Edward Jaeger, onderdeel van Jaeger-LeCoultre. Ook Vacheron Constantin, Audemars Piguet en Movado leverden uurwerken aan Cartier.

Cartier horloges staan vooral bekend om hun iconische design. In het verleden zijn er horlogefanaten geweest die kritiek op Cartier hebben geuit voor het gebruiken van Quartz uurwerken en het ontbreken van zelf geproduceerde uurwerken. Dit is deels terecht, in het verleden heeft Cartier veel gebruik gemaakt van Quartz uurwerken in bijvoorbeeld de ”Must de Cartier” lijn.

Must de Cartier Tank Vermeil - Cartier - Verkochte horloges - Juwelier  Burger
Must de Cartier horloge

Cartier heeft het roer echter omgegooid. De afgelopen jaren richt Cartier zich meer en meer op het maken van eigen uurwerken en daardoor meespelen met de andere grote horlogemakers. Cartier is bezig met de opmars naar de Haute Horlogerie.

In mijn optiek hebben Cartier horloges ondanks het ontbreken van bijzondere uurwerken toch een bestaansrecht door de unieke ontwerpen. Net als bij Rolex is elk Cartier horloge dat je ziet direct te herkennen als een Cartier horloge. Bijvoorbeeld door de ongebruikelijke kastvormen. Ook de kronen van het merk met een saffier erin zijn kenmerkend voor Cartier. Met name vintage Cartier horloges zijn niet bestemd voor puristen die horloges met de beste uurwerken willen. Je koopt een Cartier voor het unieke design voor het horloge en niet voor het uurwerk erin.

Cartier - 104 Diamonds & Sapphire Crown - 780878869 / I - Catawiki
-Een typische Cartier kroon.

Cartier staat ook bekend als een van de meest innoverende horlogehuizen. Zo is de Cartier Crash een icoon geworden. Het horloge schijnt gebaseerd te zijn op een andere Cartier die in een ongeluk was vervormd. Het design van de crash is wellicht polariserend maar in ieder geval innoverend.

-Cartier Crash.

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Als eerste op de hoogte zijn van nieuw vintage horloge aanbod en blogs?