Horlogemerk spotlight: IWC

J***e
8 februari 2021

IWC, ook bekend als International Watch Company of IWC Schaffhausen is een luxe Zwitserse horlogemaker. IWC is de enige grote Zwitserse horlogemaker die in het oosten van Zwitserland is gevestigd, de rest bevindt zich allemaal in het westen van Zwitserland. IWC werd opgericht in 1868 en is sinds 2000 een dochteronderneming van de Zwitserse Richemont Group. In de begindagen stond het merk bekend als International Watch Chronology.

IWC werd opgericht door de Amerikaanse ingenieur en horlogemaker Florentine Ariosto Jones met de bedoeling het Zwitserse vakmanschap te combineren met moderne technologie uit de Verenigde Staten. In die tijd waren de lonen in Zwitserland relatief laag en was er een ruim aanbod van geschoolde horlogemakers. De meeste horlogemakers werkten vanuit huis om hun inkomen aan te vullen.

IWC zakhorloge uit de jaren 30.

Op 1 april 1944 werd de fabriek van IWC in Schaffenhausen per ongeluk gebombardeerd door de United States Army Air Forces. Gelukkig ontplofte de bom niet en beschadigde alleen de fabriek door de val. Na de Tweede Wereldoorlog (waarin IWC helaas ook leverancier was van de Duitse luchtmacht, hoewel ze ook aan de geallieerde strijdkrachten leverden) veranderde IWC van focus. IWC begon weer meer naar het buitenland te kijken om zijn horloges te verkopen. In het midden van de eeuw bracht IWC zijn beroemde Caliber 89 uurwerk uit, dat te zien is in het horloge bovenaan deze pagina. Dit mechanisch opgewonden uurwerk dreef IWC-modellen aan van de jaren 1940 tot 1990. Het is een uiterst nauwkeurig uurwerk dat bekend staat om zijn levensduur van tientallen jaren. Als je in de markt bent voor een vintage IWC, kijk dan eens naar horloges met het Cal 89 uurwerk, zoals de hierboven afgebeelde referentie 521. In 1948 begon IWC ook met de productie van de Pilot’s Watch Mark 11 met het Cal 89 uurwerk, een iconisch pilotenhorloge met ontwerpaspecten die we tot op de dag van vandaag in pilotenhorloges zien.

-Vintage IWC Aquatimer

In 1967 begint IWC met de productie van de Aquatimer. Dit is het begin van een succesvolle serie duikershorloges. Dit horloge was waterbestendig tot een ongekende 20 bar en voorzien van een roterende bezel in de binnenkant van het horloge in tegenstelling tot een bezel aan de buitenkant zoals bijvoorbeeld de Rolex Submariner. Tijdens de Quartz Crisis een paar jaar later werd IWC gedwongen opnieuw van strategie te veranderen. Net als andere horlogemakers begon het met vernieuwende ontwerpen en experimenteerde het ook met materialen zoals titanium.

-Eerste titanium chronograaf uit 1980.

IWC veranderde ook de Ingenieur van een klassiek ontworpen horloge met enkele moderne kenmerken (bescherming tegen magnetische velden) in een typisch sporthorloge. Net als Patek Philippe en Audemars Piguet kozen ze de beste man voor de klus: Gerald Genta. Genta gebruikte duidelijk enkele van dezelfde kenmerken van de Royal Oak, maar hij veranderde ook het ontwerp genoeg om een nieuw uniek ontwerp te creëren. De nieuwe ingenieur had een tonneau kast ontwerp met een ronde bezel met 5 gaten om het horloge te openen. Het had ook een geïntegreerde armband en een grote kastmaat van 40 mm.

IWC Ingenieur Jumbo SL 1976
-IWC Ingenieur Jumbo 1976.

IWC Schaffhausen wordt ook geprezen voor een bepaald model dat nu bekend staat als de Portugieser (ook wel de Portuguese of Portugaise genoemd). Dit horloge heeft sinds zijn ontstaan aan het eind van de jaren 1930 een vergelijkbaar ontwerp gehad. Het was een uitzonderlijk groot horloge voor die tijd met een diameter van meer dan 40 millimeter. Het ontwerp was destijds vernieuwend, maar is inmiddels een klassieker.

-IWC Portugieser ref. 325, dit is de oorspronkelijke referentie die dateert uit de jaren 30, dit exemplaar komt uit de jaren 50.

De stijl en grootte van het horloge werden gekozen met leesbaarheid in het achterhoofd. Van 1939 tot 1993 werd de IWC Portugieser in extreem lage aantallen geproduceerd. Naar schatting zijn er in deze periode slechts 700 stuks geproduceerd. Dit veranderde in 1993 toen de Portugieser zijn comeback maakte voor de 125ste verjaardag van het merk met de Jubilee Edition Ref. 5441 in 42 millimeter. In 1995 werd het horloge een hoofdbestanddeel van de IWC collectie met de introductie van andere modellen, zoals een chronograaf model dat tot op de dag van vandaag nog steeds de meest populaire variant van de Portugieser is.

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Als eerste op de hoogte zijn van nieuw vintage horloge aanbod en blogs?