Vintage Tudor Submariner

Horlogemerk spotlight: Tudor

J***e
25 januari 2021

Het Tudor handelsmerk werd in 1926 geregistreerd door een Zwitsers horlogebedrijf in opdracht van Hans Wildorf, de oprichter van Rolex. In 1936 nam Wilsdorf het zelf over en in 1946 maakte hij Tudor een zelfstandige onderneming. Het doel van het merk was om meer betaalbare horloges te maken die toch de Rolex kasten en banden gebruikten. Ze bereikten dit door het gebruik van andere uurwerken in hun horloges. Je had in feite de kwaliteit van een Rolex kast en armband, maar tegen veel lagere kosten door het goedkopere uurwerk.

“For some years now, I have been considering the idea of making a watch that our agents could sell at a more modest price than our Rolex watches, and yet one that would attain the standard of dependability for which Rolex is famous. I decided to form a separate company, with the object of making and marketing this new watch. It is called the TUDOR watch company.” – H. Wilsdorf

Tudor and its Heritage - How the Vintage Submariners inspired the Tudor  Black Bay - Monochrome Watches
-Een vintage Tudor submariner en een moderne Tudor Black Bay.

Zoals u kunt zien, ziet een vintage Tudor Submariner er bijna precies zo uit als een vintage Rolex Submariner. Ze zijn echter veel goedkoper, veelal door het vaak kleinere formaat en de uurwerken van mindere kwaliteit. Zo is er toch een duidelijke reden om voor de Tudor te gaan in plaats van Rolex.

Tudor lanceerde hun eerste automatische horloge in 1952, de Tudor Prince. Aangezien Tudor toegang had tot de oyster kast van Rolex was het voor hun een logische stap om verder te gaan met gereedschapshorloges. Tudor werd zelfs zeer populair bij de Franse marine vanwege de stevige horloges.

Vintage Tudor horloges zijn gemakkelijk te herkennen aan de Tudor roos die erop staat. Latere modellen zijn voorzien van een ander logo, een schild. De roos staat nog steeds op de kroon van recente modellen zoals de beroemde Black Bay 58, die onlangs een heropleving van het merk heeft veroorzaakt.

Tudor old logo
-The Tudor Rose.

Tudor zou uw go-to-merk moeten zijn als u de uitstraling van vintage Rolex-horloges leuk vindt maar er een voor minder geld wilt hebben. De vintage modellen zijn in wezen identiek aan de vintage Rolex horloges, maar met goedkopere uurwerken. Moderne Tudor horloges hebben vaak wel een eigen uurwerk en ze zijn gestopt met het gebruik van Rolex onderdelen. Tudor heeft zich in wezen ontwikkeld van het gebruik van Rolex onderdelen en standaard uurwerken tot een onafhankelijke horlogemaker.

-Vintage Tudor Prince Oysterdate

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Als eerste op de hoogte zijn van nieuw vintage horloge aanbod en blogs?