Investeren in vintage horloges

J***e
23 november 2020

Investeren in horloges is een controversieel onderwerp. Er zijn horloge-liefhebbers die het als een plaag beschouwen, beleggers drijven de prijs van horloges op, vooral met vintage horloges. Anderen zien het als een ideale investering, je zou een mooi rendement kunnen maken terwijl je enorm geniet van je aankoop. In dit artikel bespreek ik waarom ik denk dat de prijzen van horloges door het dak zijn gegaan, en of deze trend zich zal voortzetten. Verder zal ik bespreken wat het effect is van investeren in vintage horloges op de prijzen, en zal ik enkele vintage horloges belichten die in de toekomst van deze trend zouden kunnen profiteren.

Bij het bespreken van (vintage) horlogeprijzen die door het dak zijn gegaan is het onmogelijk om het meest bekende voorbeeld te negeren: Rolex. De prijzen van vintage Rolex horloges zijn door het dak gegaan de laatste jaren.

-Rolex Submariner ref 5512.

Wat gebeurt er op de vintage horlogemarkt?

De meeste vintage Rolex-modellen zijn de laatste tijd in prijs gestegen, vooral de sportmodellen zoals de Rolex Submariner en GMT-Master. Ook de sportmodellen van andere merken, met name de Patek Philippe Nautilus en Audemars Piguet Royal Oak, zijn in prijs gestegen. Ik zie een paar redenen voor deze prijsverhogingen en waarom mensen investeren in deze vintage horloges. De meeste van deze modellen zien er relatief vergelijkbaar uit met hun moderne tegenhangers, ze hebben dus allemaal een vrij modern design. Rolex, Patek Philippe en Audemars Piguet hebben de prijzen van hun nieuwe horloges de afgelopen decennia enorm verhoogd, dit zou ook de waarde van de vintage horloges kunnen hebben verhoogd, omdat sommige mensen kiezen voor vergelijkbare oudere modellen in plaats van de nieuwere releases.

Een andere factor die belangrijk kan zijn in de recente opleving van de vintage horlogemarkt zijn de wereldwijde macro-economische trends. De rentetarieven zijn bijvoorbeeld extreem laag, mensen willen daarom geld investeren in plaats van op de bank zetten, hetgeen de prijstoename zou kunnen verklaren. Er zijn meer voorbeelden hiervan, ook oldtimers hebben de prijzen enorm zien stijgen. De prijzen van bepaalde auto’s, zoals de Jaguar E-type, zijn de afgelopen tien jaar verdrievoudigd of verviervoudigd. De huizenmarkt heeft een vergelijkbare opleving laten zien. Dit alles doet vermoeden dat men op zoek is naar alternatieve investeringen, zoals horloges, waardoor de prijzen stijgen.

-Een klassieke jaguar e-type, te koop voor meer dan €150,000,- Link

De laatste reden voor de veranderende marktomstandigheden is overduidelijk. Horloges die in de vorige eeuw zijn geproduceerd, worden elke dag ouder en worden als zodanig steeds zeldzamer, vooral de modellen in goede staat worden extreem zeldzaam. Originele horloges in goede staat zijn nóg moeilijker te vinden, waardoor ze uitzonderlijk zeldzaam zijn. Investeren in deze vintage horloges kan dus lucratief worden.

Wat gaat er de komende jaren met de prijzen gebeuren?

Het is duidelijk dat de markt voor vintage horloges de laatste jaren een opwaartse trend heeft gekend. Wat onzeker is, is hoe de markt zich de komende jaren zal gedragen. De rentetarieven zijn op momenteel extreem laag en kunnen niet lager. De prijzen zijn dan ook sterk gestegen, maar zouden wel eens aan hun limiet kunnen liggen. Corona helpt ook niet voor het maken van een voorspelling, het kan ofwel een tijdelijke tegenslag zijn voor de wereldeconomie, ofwel een rampzalige gebeurtenis. Eerlijk gezegd is het voorspellen van de beweging van de vintage horlogemarkt bijna onmogelijk, toch zal ik het proberen. Ik denk dat de prijzen zeker niet meer zo snel zullen stijgen als de afgelopen jaren, ze zouden zelfs licht kunnen dalen. Ik denk dat door de extreme groei van de markt er een volwassen volwaardige markt is ontstaan. Daarin zullen niet zulke extreme stijgingen te zien zijn als de afgelopen jaren, maar je zult je geld ook niet verliezen bij de aankoop van een vintage horloge. Uiteindelijk zal alleen de tijd leren wat er werkelijk gebeurt.

Mensen die een paar jaar geleden in vintage horloges investeerden zijn nu duidelijk tevreden met die beslissing. Echter, investeren in vintage horloges is een controversieel onderwerp vanwege de neveneffecten ervan. Het heeft de prijzen aanzienlijk opgedreven, omdat dergelijke vintage horloges minder toegankelijk zijn geworden voor verzamelaars. Het kopen van een vintage horloge van een gerenommeerd merk ligt momenteel voor veel mensen buiten het bereik. De vintage horloges die in omloop zijn, worden eruit gehaald en kunnen bij hun eigenaar in een kluis zitten te wachten tot ze in waarde stijgen. Vintage horloges zijn zeldzaam en het aanbod is beperkt, veel mensen haten het idee van mooie exemplaren die in een kluis liggen waardoor de prijzen van circulerende exemplaren stijgen.

Hoe kan ik de prijs van een vintage horloge voorspellen?

Zoals eerder vermeld, is het voorspellen van de prijsrichting van een markt ongelooflijk moeilijk. Het voorspellen van de prijsbewegingen van individuele horloges is nog moeilijker, toch ga ik het proberen. Er zijn een paar dingen die volgens mij relevant zijn bij het kiezen van vintage horloges die in waarde zullen stijgen. De belangrijkste zijn:

-Een horloge moet zich onderscheiden van anderen

-Het moet van een gerenommeerd merk zijn dat kwaliteitshorloges bouwde; zoals deze horloges.

-Het moet niet te klein zijn

-Het moet zeldzaam zijn; zoals deze horloges.

-Het moet een onderscheidend ontwerp of technische kenmerken hebben

-De prijs moet niet te sterk zijn gestegen de afgelopen jaren

Bij het toepassen van deze criteria zie ik een aantal horloges waarvan ik denk dat ze een prijsstijging zullen kennen. Dit zijn gewoon mijn voorspellingen, als u suggesties heeft voor horloges om hier te komen, laat het me weten, u kunt contact met mij opnemen via info@smoothseconds.nl.

Onze keuzes voor vintage horloges die misschien meer waard worden.

-De Omega Constellation Pie Pan onderscheidt zich als een van de meest iconische vintage dress horloges. Deze zijn redelijk betaalbaar en hebben een duidelijke, tijdloze aantrekkingskracht. Vind het horloge hier.
-Vintage Seiko 5’s/Seikomatic Weekdaters/Seiko Skyliners. Dit zijn vintage modellen met een moderne uitstraling. Ze zijn vaak te vinden voor minder dan 200€.
Universal Geneve Polerouters zijn horloges die duidelijk herkenbaar zijn door hun iconische Gerald Genta ontwerp, ze hebben een interessant uurwerk en zijn nog steeds relatief betaalbaar. Vind het horloge hier.
-Universal Geneve Tri Compax. Dit horloge heeft een kalender en maanfase, en is nog steeds ver onder de 10.000$. Deze zijn voorzien van moderne afmetingen en tijdloos design van een gerenommeerd merk. Dit horloge is bovendien een van onze favoriete vintage horloges. Vind de bron hier.

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Als eerste op de hoogte zijn van nieuw vintage horloge aanbod en blogs?