De Patek Philippe van de Dalai Lama

J***e
7 december 2020

Het verhaal achter dit patek philippe zakhorloge is zo bizar dat het bijna ongeloofwaardig klinkt. Dit zakhorloge werd geschonken aan de Dalai Lama toen hij 7 jaar oud was, wat op zich al noemenswaardig is. Bovendien werd het horloge geschonken door president Franklin Delano Roosevelt in het midden van de tweede wereldoorlog. Het horloge werd niet door Roosevelt zelf gebracht, maar door de kleinzoon van Leo Tolstoj, een uitzonderlijk beroemde historische schrijver/filosoof, aan de Dalai Lama gebracht.

Roosevelt was niet alleen gul toen hij de Dalai Lama dit horloge gaf, de vertegenwoordigers die door Roosevelt waren gestuurd om het horloge te brengen waren er ook om de mogelijkheid te onderzoeken om een weg van India naar China aan te leggen die door Tibet zou lopen, zo konden de Verenigde Staten Azië beter steunen met de oorlog tegen Japan.

-Het horloge van de Dalai Lama

Het gaat hier om de Patek Philippe referentie 658, een uiterst zeldzaam zakhorloge. Het horloge heeft een perpetual calendar met een moonphase complicatie, een minutenrepeater en een split-seconds chronograaf. Dit zijn allemaal extreem high-end complicaties die alleen door de beste horlogemakers in hun meest high-end stukken worden geproduceerd. Er zijn naar schatting slechts 15 stuks van de referentie 658 geproduceerd, dit is nog opmerkelijker gezien het feit dat de referentie ongeveer 20 jaar in productie was.

De Dalai Lama bezit het horloge, tientallen jaren later, nog steeds. De Dalai Lama heeft in een memoire geschreven dat hij tijdens zijn jeugd wel eens horloges probeerde te repareren, soms ging dit niet goed en hij heeft daardoor schijnbaar een aantal horloges gesloopt. Deze horloges moesten vervolgens elders gerepareerd worden. De Dalai Lama heeft deze Patek Philippe gekregen toen hij 6 of 7 jaar oud was, de kans is dus aanwezig dat hij zelf heeft gepoogd het horloge te repareren, mogelijk is dit een van de horloges die hij bovendien in slechtere staat naar een andere horlogemaker heeft moeten brengen.

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Als eerste op de hoogte zijn van nieuw vintage horloge aanbod en blogs?