Er zijn verschillende soorten glas voor horloges. Elk van deze soorten heeft voor en nadelen. Het is belangrijk om te weten wat voor glas op je horloge zit, sommige glassoorten vertonen bijvoorbeeld een stuk eerder krassen, maar zijn bovendien weer makkelijker te repareren. Wil je weten wat voor glas bij jou past, of wat voor glas op jouw horloge zit? Lees dan verder.
Acryl/Plexiglas
Glas gemaakt van kunststof wordt ook wel Acrylglas of Plexiglas genoemd. Het is een van de goedkoopste en oudste glassoorten voor horloges en wordt dan ook veel gebruikt, bovendien hebben de meeste vintage horloges deze glassoort. Deze glassoort heeft duidelijke voordelen, maar ook een paar nadelen.
Horlogeglazen van kunsstof zijn erg schokabsorberend, het glas verbrijzelt niet makkelijk dus het glas kan goed tegen valpartijen of stootjes. Helaas is deze glassoort wel kwetsbaar voor krasjes. Als je je horloge staat blijft het glas waarschijnlijk intact, maar je zult het wel kunnen zien. Gelukkig kan deze glassoort makkelijk gepolijst worden waardoor het er weer als nieuw uitziet. Bovendien is deze glassoort makkelijk te vinden en relatief goedkoop, het glas kan daardoor makkelijk vervangen worden als er krasjes op komen.
Plexiglas heeft vaak een erg klassieke of vintage uitstraling omdat het vaak gebold is. Bovendien zijn vingerafdrukken op plexiglas minder goed te zien dan op andere glassoorten. Sommige mensen waarderen de look van plexiglas, anderen vinden het er goedkoop uitzien.

Mineraalglas
Mineraalglas is eigenlijk de opvolger van plexiglas. Het is een populaire keuze voor goedkopere horloges. Mineraalglas krast minder snel dan plexiglas, toch is het glas nog vrij krasgevoelig. Het grootste nadeel van mineraalglas is dat het moeilijk te polijsten is, als er iets met het glas is moet het al gauw vervangen worden.
Saffierglas
Saffierglas is de nieuwste glassoort. Saffierglas is veruit het beste glas om krassen te voorkomen. Het materiaal is vergelijkbaar met saffier, en kan daarom alleen krassen krijgen van extreem harde materialen zoals saffier of diamant. Kortom, je hoeft geen krassen op je saffierglas te verwachten. De keuze voor het beste glas lijkt dan eenvoudig, maar saffierglas heeft wel enkele nadelen. Ten eerste is het aanzienlijk duurder dan de andere glassoorten, saffierglas wordt meestal alleen geleverd op wat duurdere horloges. Daarnaast is saffierglas gevoeliger voor verbrijzeling dan andere glassoorten, omdat reparatie niet mogelijk is bij saffierglas is een (dure) vervanging vaak nodig.
Conclusie
Saffierglas is overduidelijk het glas met de meeste technische voordelen, het is vrijwel onmogelijk om het glas te bekrassen en hoewel het glas sneller kan breken is dit geen dealbreaker aangezien het alsnog niet vaak voorkomt. Saffierglas heeft wel een andere uitstraling dan plexiglas of mineraalglas, in mijn optiek passen deze glassoorten beter bij vintage horloges of horloges met een vintage uitstraling.