Vintage Rolex Submariner

Rolex Submariner

J***e
4 januari 2021

De Rolex Submariner is vandaag de dag het ideale horloge van velen. Het is een van de meest populaire Rolex modellen, het horloge is al jaren nauwelijks te verkrijgen vanwege deze populariteit. De submariner is, zoals de naam al suggereert, een horloge ontworpen te duiken.

Rolex Submariner 'Hulk' 2020 | Watch Trading Co
-Een geliefde uitvoering van de Rolex Submariner, de zogenaamde ”Hulk”, te koop voor ruim $20,000,-

Rolex Submariner Geschiedenis

De eerste Rolex Submariners stammen uit 1953 met de ref. 6205 en de ref. 6204 met een honinggraat plaat. Echter, op de Basel Watch Fair werd de eerste Rolex Submariner pas geïntroduceerd aan het grote publiek.

Voor de totstandkoming van de Submariner waren twee eerdere patenten van Rolex cruciaal. In 1926 introduceerde Rolex daarvoor de Oyster case, de eerste waterdichte horlogekast. In 1931 ontworp Rolex bovendien het eerste horloge met automatisch opwindsysteem. De combinatie van een waterdichte oysterkast met een automatisch uurwerk was cruciaal voor de introductie van de Submariner. Dit samen zorgde voor een jarenlang succes met dit Rolex horloge.

A Minute With A Super-Early Rolex Submariner, A Reference 6205 From 1954 -  HODINKEE
– Een extreem vroege Submariner uit 1954, te zien in een blog van Hodinkee.

Ontwikkeling van de Rolex Submariner

De eerste Submariner was het eerste commercieel beschikbare horloge dat waterdicht was tot een diepte 100 meter. Dit horloge bezat het inmiddels bekende duikbezel dat bepalend was voor zowel de functionaliteit als de uitstraling van de Submariner. Rolex heeft de Submariner door de jaren heen steeds beter gemaakt. In 1959 was het horloge al waterdicht tot 200 meter onder water. In de jaren 60 werd ook een datum toegevoegd, gecombineerd met een vergrootglas om de datum te vergroten. Dit vergrootglas is een doorn in het oog van sommigen. Echter, Rolex had hier wel een goede reden voor. Hoewel een grotere datum-notatie ook een optie was, zou dat het uurwerk volgens Rolex te niet doen. Dit zou de Submariner aanzienlijk dikker maken en dat vond Rolex niet wenselijk.

Op de foto hierboven was er bij de eerste Submariner nog geen sprake van de inmiddels bekende “Crown guards”. De Rolex crown guards hadden een beschermende functie. De uitstekende delen van de kast beschermden de kroon tegen schade door stoten. De crown guards werden voor het eerst in 1962 toegevoegd.

De volgende noemenswaardige toevoeging aan de Submariner was saffierglas, dit gebeurde aan het eind van de jaren 70. De laatste update was in 2012, Rolex voegde toen een keramische bezel toe, dit zou zorgen voor extra krasresistentie.

Verschil tussen een vintage Submariner en een nieuwe Submariner

De Submariner is de afgelopen decennia natuurlijk niet hetzelfde gebleven. De veranderingen waren echter geleidelijk, de moderne Submariner vertoont namelijk nog steeds sterke gelijkenissen met het originele model. Dit is in mijn optiek ook een van de redenen dat de Submariner zo populair is. De originele modellen hebben nog steeds een courante uitstraling en zijn daardoor goed draagbaar.

Bekende Rolex Submariner uitvoeringen

De Submariner heeft een aantal felbegeerde uitvoeringen, met name de erg vroege modellen zonder crown guards zijn erg populair. Ook modellen met zogenaamde ”gilt” dials zijn populair, deze waren in productie tot 1966.

– Gilt wijzerplaat. Originele blog hier.

De Rolex Submariner is inmiddels een cult classic, met zeer goede reden. Het horloge heeft een iconisch design. Zo is de Submariner zelfs het eerste dat sommigen voor ogen hebben wanneer ze denken aan een horloge. Ook wordt het horloge frequent gedragen door vele beroemdheden. In de jaren ’60 droeg James Bond, gespeeld door Sean Connery, altijd een Submariner.

Rolex Submariner kopen

Er zijn inmiddels tientallen varianten van de Submariner te vinden, de vintage modellen zijn inmiddels felbegeerde verzamelobjecten. Voor een gedetailleerde uiteenzetting van alle modellen is er een geschikte blog van Hodinkee. Bij de aanschaf van een (vintage) Submariner is het aan te raden om een expert te raadplegen. Deze horloges zijn erg gewild en het is daarom belangrijk om te controleren dat je een goed exemplaar koopt. Naast dat je een expert raadpleegt als je een Rolex Submariner koopt, kun je ook onze aankoopgids doornemen om op de hoogte te zijn waar je bij elke transactie op moet letten.

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Als eerste op de hoogte zijn van nieuw vintage horloge aanbod en blogs?