Vintage Seiko 5

J***e
22 oktober 2020

De Seiko 5-serie is al decennialang een belangrijk onderdeel van Seiko’s assortiment. De familie wordt beschouwd als een ideale instapper in de wereld van de mechanische horloges. Sommige varianten, zowel nieuwe als vintage, zijn te koop voor minder dan 100 dollar, een koopje. De Seiko 5-serie heeft een reputatie van prima kwaliteit voor een goede prijs, de prijs-kwaliteitverhouding is ongeëvenaard. De Seiko 5-serie werd voor het eerst gelanceerd in 1963 en is sindsdien onafgebroken in productie.

-Een vintage Seiko 5 Sportsmatic uit 1963. Bron hier.

De geschiedenis van de Seiko 5 Series

De Seiko 5-serie werd in 1964 gelanceerd met enkele technische innovaties. Het Japanse horlogehuis ontwierp een diaflex-veer die schokbestendig en onbreekbaar moest zijn. Verder kwam de Japanse fabrikant ook met een antwoord op het Zwitserse Incabloc-systeem, ze noemden hun variant diashock en ontwierpen het om extra schokbestendig te zijn. Ze besteedden ook aandacht aan de praktische aspecten van het horloge, naast de technologische innovaties. Alle geproduceerde Seiko 5 horloges zijn waterbestendig. Ze zijn ook voorzien van een handige dag- en datumaanduiding, en de uurwerken zijn altijd automatisch, zodat er geen noodzaak is om het horloge op te winden of de batterijen te vervangen. De Seiko 5-serie heeft dus altijd de volgende kenmerken:

Diaflex-veer
Diashock-systeem
Dag- en datumfunctie
Automatisch uurwerk
Waterbestendigheid

In de afgelopen 50 jaar zijn er tal van Seiko 5 modellen geweest. Zo zijn er tal van uurwerken ontstaan en is ook het ontwerp drastisch veranderd. Toch behoren al deze horloges tot de Seiko 5-familie en zijn ze voorzien van de hierboven genoemde attributen. Deze attributen zorgen voor ongelooflijk duurzame en praktische horloges, wat geweldig is gezien de prijs.

Verder is een geweldige eigenschap van vintage Seiko 5 horloges hun moderne formaat. De meeste van deze horloges zijn 36 millimeter of groter, wat groot is, vooral voor horloges uit de jaren 1960 en 1970. Deze vintage horloges kunnen meestal zowel casual als formeel gedragen worden. De combinatie van prijs, duurzaamheid, grootte en een geweldig design maakt de Seiko 5-serie een van de beste instapmodellen in de wereld van vintage horloges. Ik ben persoonlijk ook een grote fan van de Seiko 5 serie, mijn eerste vintage horloge was er een en ik heb er sindsdien een paar gehad, ze hebben altijd goed gepresteerd en zijn uiterst betrouwbaar, vooral gezien het feit dat sommige van hen waarschijnlijk nooit een service hebben gehad omdat ze door de vorige eigenaren vermoedelijk te goedkoop waren om te onderhouden.

Hoe is de vintage Seiko 5 serie geëvolueerd?

-Een automatische vintage Seiko 5 met een klassiek ontwerp uit de jaren 60.

Door de lange productie van de Seiko 5-serie zijn er in de loop der jaren veel modellen uitgebracht, Seiko heeft het ontwerp voortdurend aangepast om ervoor te zorgen dat hun modellen relevant bleven. Zo zijn er modellen met verschillende designs om ervoor te zorgen dat er voor iedereen een vintage Seiko 5 is.

-Een vintage Seiko 5 uit de jaren 70 met een unieke kastvorm.
-In de jaren 80 heeft Seiko mooie all-round modellen uitgebracht.

Het is bijna onmogelijk om alle Vintage Seiko 5 horloges die in de loop der jaren zijn uitgebracht op te sommen, het moeten er honderden of duizenden zijn. Kijk gerust rond in onze horlogesectie om enkele van deze modellen te zien.

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Als eerste op de hoogte zijn van nieuw vintage horloge aanbod en blogs?