Wolf of Wallstreet Tag Heuer Jordan Belfort

Horlogemerk spotlight: Tag Heuer

J***e
11 januari 2021

Tag Heuer is een Zwitsers horlogemerk dat bestaat sinds 1860. Het merk werd opgericht door Edouard Heuer in St-Imier. Hoewel het merk ondertussen al geruime tijd bekend staat als Tag Heuer was dat niet zo tijdens de oprichting; het merk was tot 1985 bekend als enkel Heuer. in 1985 Kocht TAG Group een aandeel in het bedrijf, Tag Heuer was ontstaan. In 1999 is het bedrijf overgenomen door LVMH, een luxeconglomeraat onder andere bekend van Louis Vuitton en eigenaar van vele horlogemerken.

Het Tag Heuer dat wij kennen begon in de jaren 30 en 40 met de introductie van de Tag Heuer Autavia, een dashboard timer voor auto’s en luchtvaart (de naam was een combinatie van auto en aviation). Heuer begon bovendien met het maken van chronografen voor piloten (helaas wel voor het Duitse leger). Het iconische Heuer dat zich kenmerkt met chronografen en racehorloges was ontstaan.

In de jaren 60 en 70 ontstonden de bekende Heuer racechronografen, zoals de Heuer Autavia (het polshorloge deze keer).

-Heuer Autavia uit 1962

Bovendien was Heuer het eerste Zwitserse horlogemerk in de ruimte. Omega is natuurlijk bekend als het merk dat als eerste op de maan was, Omega gebruikt dit ook uitvoerig bij de marketing van met name de Omega Speedmaster. Heuer was ze echter voor, in 1962 droeg John Glenn een Heuer stopwatch bij de eerste missie van de Verenigde Staten in de ruimte.

-Heuer Carrera uit 1963.

In mijn optiek zijn deze vroege Heuer chronografen veruit de gaafste vintage Heuer/Tag Heuer horloges. Helaas is de prijs daar ook naar, deze horloges zijn niet bepaald goedkoop. Gelukkig zijn er andere varianten die wat goedkoper zijn. In de jaren 80 en 90 heeft Tag Heuer verschillende Quartz duikhorloges uitgebracht, deze zijn vaak ver onder de €1000,- te vinden. Als je op zoek bent naar een goedkoop duikhorloge van een gerenommeerd merk ben je bij een (jonge) vintage Tag Heuer dus aan het juiste adres.

Tag Heuer is bovendien beroemd door de connectie met Steve McQueen. Als je op zoek bent naar een horloge met een verhaal ben jij bij de Tag Heuer Monaco aan het juiste adres. De originele Heuer Monaco kwam uit in 1969. Heuer was toen ontzettend populair vanwege het aanbod van automatische chronografen. Heuer verplaatste de kroon daarom naar links om iedereen eraan te herinneren dat het een automatische chronograaf was die niet opgewonden hoefde te worden. Het horloge is natuurlijk bekend geworden door Hollywood-ster Steve McQueen die het in 1971 droeg op de set van de film Le Mans. Het horloge is in ruim 50 jaar tijd nauwelijks veranderd en is dus erg trouw gebleven aan het originele design.

Tag Heuer’s filmroem is niet bij de film Le Mans gebleven. Ook in een recente hollywood hit speelt Tag Heuer een grote rol. De film Wolf of Wallstreet uit 2013 (met Leonardo DiCaprio die Jordan Belfort speelt) heeft ook een plek weggelegd voor Tag Heuer. In de film draagt hij een gouden Tag Heuer Professional 1000, een van onze favoriete vintage horloges onder 1000€. Ook droeg hij een (zeer opvallende) Tag Heuer met een diamanten bezel, deze vergeet ik echter het liefst zo snel mogelijk weer.

Wolf of Wallstreet watch Tag Heuer 1000 Jordan Belfort
-Tag Heuer Professional 1000

Moderne Tag Heuer horloges zijn doorgaans vrij sportieve horloges, doorgaans duikers en chronografen. Tag Heuers uit de jaren 80 en 90 zijn dat doorgaans ook, de horloges uit de jaren 50 en 60 zijn daarentegen erg klassiek. Bij Tag Heuer kun je dus alle kanten op, je kan een ontzettend klassieke chronograaf kiezen of een opvallende gouden duiker. Als je een eccentrische smaak hebt is ook de Tag Heuer Monaco zeer geschikt.

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Als eerste op de hoogte zijn van nieuw vintage horloge aanbod en blogs?