Spotlight: zeldzame vintage horloges

J***e
15 februari 2021

Vintage horloges worden om vele redenen gewaardeerd. Sommigen houden van het ontwerp, anderen van het erfgoed en de nostalgie. Een belangrijk aspect voor alle liefhebbers van vintage horloges is het feit dat hun horloges zeldzaam zijn en zullen blijven. Dit geldt voor de meeste vintage horloges, de meeste modellen zijn relatief zeldzaam in vergelijking met hun moderne tegenhangers, omdat veel exemplaren verloren zijn gegaan in de tijd. Sommige horloges zijn duidelijk zeldzamer dan andere. In deze blog bespreek ik een aantal erg zeldzame vintage horloges.

1. Rolex ”Texan” 5100

Hoe kunnen we een lijst over vintage horloges maken zonder een Rolex-horloge te vermelden? De Rolex ref 5100 ”Texan” is een van de zeldzaamste Rolex-horloges ooit geproduceerd. Het is een geelgouden horloge met een geelgouden armband, een saffierglas en… een quartz uurwerk?

-Vintage Rolex ”Texan” Ref 5100

De Rolex ref 5100 ”Texan” is een van de zeldzaamste Rolex-horloges ooit Je moet je echter niet vergissen, dit is niet zomaar een eenvoudige Quartz Rolex en kan niet worden vergeleken met iets als de Rolex Oysterquartz. De Rolex 5100 stamt uit een tijd waarin Quartz-horloges nog werden gezien als zeer prestigieus en meestal vrij duur. De technologie was zeer nieuw en zelfs Zwitserse horlogemakers wilden er gebruik van maken. In 1969 onthulden Zwitserse horlogemakers de eerste versie van een quartz uurwerk, het legendarische beta-21 uurwerk.

In 1970 bracht Rolex hun eerste horloge uit met het beta-21 uurwerk, de referentie 5100. Een grote kast werd speciaal voor dit horloge ontworpen omdat het uurwerk niet in een normale oyster kast paste. De 5100 meet 40 mm in diameter, wat ongelooflijk groot was in die tijd. Rolex voorzag het van de modernste technologie, de 5100 was het eerste Rolex horloge dat werd geleverd met een saffierglas en quick-set datum. Verder heeft het ontwerp van de kast een unieke jaren ’70 look, de look kan nog steeds goed mee.

De Rolex ”Texan” is zeldzaam vanwege de extreem beperkte productie van slechts 1000 stuks. Het gerucht gaat dat er 900 in geel goud zijn geproduceerd en slechts 100 in wit goud. De bijnaam ”Texan” verwijst naar de eigenaar van het horloge en niet zozeer naar het horloge zelf. Er werd gezegd dat je een Texaanse oliemiljardair moest zijn om de 5100 te bezitten, omdat dit horloge in die tijd niet goedkoop was. Ironisch genoeg is dit horloge op dit moment niet erg duur, gezien het feit dat het zo’n zeldzame massief gouden Rolex is. Je kunt een geel gouden versie hebben voor minder dan $20.000,-.

2. IWC Portugieser ref 325

De IWC Portugieser is misschien wel hét uithangbord van het merk in het moderne tijdperk. De moderne iteratie van de Portugieser is vrij populair en helemaal niet zeldzaam. De productie van de moderne Portugieser begon in 1993. De Portugieser bestaat echter al veel langer, sinds 1939. Er wordt geschat dat er tussen 1939 en 1993 slechts 700 Portugiesers zijn geproduceerd. Deze vintage Portugiesers zijn niet alleen zeldzaam, maar ook vrij uniek. Vintage horloges zijn meestal een stuk kleiner dan moderne horloges, maar dat geldt niet voor de Portugieser. Deze werden ontworpen met het oog op de leesbaarheid en als zodanig vaak groter dan 40 millimeter, er zijn zelfs varianten die tot 43 millimeter meten. Een vintage, niet-duikhorloge dat groter is dan 40 millimeter is een uitzondering. Als je op zoek bent naar een vintage horloge van moderne afmetingen ben je bij de Portugieser, die ook nog eens erg zeldzaam is, op de juiste plek.

Verder is het ontwerp van deze vintage Portugiesers ongelooflijk vergelijkbaar met de moderne variant. De vintage modellen hebben niet de chronograaffunctie die nu populair is, maar zijn wel voorzien van alle andere Portugieser kenmerken. De Portugieser is in wezen een horloge dat decennia lang in productie is geweest maar pas na 5 decennia populair werd.

-IWC Portugieser ref. 325, the first reference launched in 1939. This watch was produced in the 1950’s.

3. Patek Philippe 1518

Er is misschien een heel eenvoudige manier om te meten hoe gewild een horloge is: de prijs. De Patek Philippe 1518 was Patek Philippe’s eerste Perpetual Calendar Chronograph en er is ongelooflijk veel vraag naar. In 2016 werd een ultrazeldzame 1518 in staal geveild voor 10,22 miljoen euro. Het was 1 van slechts 4 gemaakt.

De Patek Philippe 1518 is misschien wel het beste voorbeeld van een vintage horloge met complicaties Het heeft alle complicaties die je van een grote horlogemaker zou willen hebben. Dit alles is mogelijk gemaakt door baanbrekende innovaties van Patek Philippe. Bovendien heeft dit horloge nog steeds een ontwerp dat zeer vergelijkbaar is met moderne horloges met vergelijkbare complicaties. De 1518 is de voorloper van de hoge horlogerie zoals wij die kennen. De productieaantallen zijn klein maar niet precies bekend. Er zijn enkele varianten (staal en roségoud met een geïntegreerde armband) waarvan de productieaantallen zijn geregistreerd en die waren uiterst beperkt.

1518 yellow gold
-Vintage Patek Philippe ref. 1518

4. Vacheron Constantin Ref. 4907

Dit Vacheron Constantin horloge lijkt op het eerste gezicht misschien op een vintage horloge. Het heeft een 35 millimeter geelgouden kast, heeft geen complicaties en is voorzien van een handopwindend uurwerk. Toch is deze referentie verre van gewoon. Deze referentie stond bekend om zijn ongerepte uurwerk en kastafwerking en algehele elegantie. Verder heeft dit horloge herkenbare massieve lugs waardoor het horloge opvalt en direct herkenbaar is. Dit horloge is 9 jaar lang geproduceerd maar in zeer kleine oplage. Dit horloge is in het verleden geveild maar er is op dit moment geen enkel exemplaar te koop dat ik kan vinden. Als u op zoek bent naar een ongelooflijk zeldzaam horloge geproduceerd door de oudste horlogemaker in de wereld kijk dan niet verder dan de ref. 4907. Deze referentie is in het verleden geveild voor ongeveer $10.000,-.

-Vintage 1953 Vacheron Constantin ref. 4907.

5. Audemars Piguet Ref. 5020.

In een lijst met Patek Philippe en Vacheron Constantin kunnen we Audemars Piguet niet onvermeld laten. Als onderdeel van de heilige horlogerie drie-eenheid is Audemars Piguet zeer geliefd bij horlogeverzamelaars, wat duidelijk blijkt uit de prijzen die op veilingen voor zeldzame vintage Audemars Piguet horloges worden betaald. De Audemars Piguet ref. 5020 is zo’n horloge. Audemars Piguet was een van de weinige vooraanstaande Zwitserse horlogemakers die niet veel chonografen produceerden. Als zodanig zijn hun chronografen zeer zeldzaam en zeer begeerd. De referentie 5020 is een vintage chronograaf geproduceerd in goud met een diameter van 35,5 millimeter. Slechts 286 stuks werden geproduceerd tussen de jaren 1930 en 1950, waardoor deze vintage Audemars Piguet een echte collectible is.

An extremely rare, highly attractive, and large pink gold chronograph wristwatch with blue tachometer scale
-Vintage Audemars Piguet ref. 5020.

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Als eerste op de hoogte zijn van nieuw vintage horloge aanbod en blogs?